Olof Röhlander

Vad pengar inte kan köpa

Den var het och klibbig, sommaren år 1999 i Peking.

Jag var 23 år och hade på något outgrundligt vis på egen hand, via sponsorer och pengar jag sparat undan, fått ihop tillräckliga medel för att ensam kunna åka till Kina på träningsläger en hel sommar.

Ungefär halvvägs in kom ett bordtennislandslag på besök i träningslokalen. De skulle vara där i ett par veckor som förberedelse för kommande säsong. Två tränare, en tolk, en massör och åtta spelare.

De följande fjorton dagarna tränade vi ihop, mot olika former av kinesiskt motstånd. Det mest uppseendeväckande var att dessa landslagsspelare inte tog i mer än de gjorde. De hade allt; egna coacher, bodde på lyxhotell mm. Ändå, det enda jag såg var idrottsmän som valde att gå på halvfart. När tränarna tittade bort blev det genast mer lek än allvar. De såg lite på det som en betald semester.

F. Scott Fitzgerald skrev en gång: ”Jag klandrar aldrig dem som misslyckas – det finns alltför många komplicerade situationer i livet – men jag är fullständigt obarmhärtig mot dem som inte bjuder till.”

Jag umgicks allt mindre med dem. Jag har alltid haft svårt för människor som slösar bort sin talang.

Ibland är det väl så, att när man får det för lätt, så förloras något annat, nämligen kämpaglöden. Snart ett nytt träningsläger som andra betalar för. Bollkänsla fanns, men Fitzgerald hade rätt. Det gäller att bjuda till. Gör du bara det, så är det ingen fara om du inte når ända fram just nu, för du visar att du har något som är viktigare än begåvning och pengar, och det är fighting spirit. Har du det? Visa mig.

Olof Röhlander

Du är hjälten i filmen

Anta att du från en säker källa får veta att du inte längre kan misslyckas med något du företar dig. Du kan bara lyckas. Precis allt du tar i blir en rungande succé. Tänk dig att du får ett sådant besked.

Försök sätta dig in i det här nu, att du blir fullkomligt ostoppbar. Du kan inte göra fel. Känn känslan. Tänk dig att hela du är en framgångshistoria. Du lever i sagan med det lyckliga slutet. Du är hjälten i filmen. Du börjar skriva ned allt du vill göra, bli och åstadkomma. Pennan glöder, kinderna blossar.

Människan har alltid försökt förutsäga framtiden. Vi har kastat krukor i backen och tolkat skärvornas betydelse. Vi har tittat upp mot stjärnorna och vi har gjort offer för att försäkra oss om en god skörd.

Att leva i en oviss framtid skrämmer oss, så industrin med att förutsäga nästa stora händelse är stor. Framtidsforskare, ekonomer och förståsigpåare trängs med spågummor och siare, och vetenskapen har åstadkommit en hel rad instrument för att kunna mäta förändringar och i förväg se mönster.

Vi vill ju så gärna veta vad som ska hända.

Vad skulle du formulera om du kände, med fullständig säkerhet och 100 % övertygelse, att allt det faktiskt kommer att genomföras? Vilken skillnad tror du det gör med vilken iver och lust du tar dig an dina avsiktsförklaringar? Hur länge skulle du vänta med att börja bearbeta en dylik lista? Precis.

Tänk om det är så att man inte behöver gå till en expert på framtiden. Det handlar om att skapa den.